Fibromyalgi Årsak | Sove Mindre Netter?

Fibromyalgi Årsak

Fibromyalgi Årsak | Sove Mindre Netter?

Fibromyalgi Årsak Sove Mindre NetterMenneskekroppens syklus er fascinerende på mange nivåer. En av de viktigste regenereringsprosessene i kroppen er søvnen.

Fibromyalgi Årsak Sove Mindre Netter

Fibromyalgi Årsak

Menneskekroppssyklusen er fascinerende på mange nivåer. En av de viktigste regenereringsprosessene i kroppen er søvnen.

Tilstrekkelig søvn er avgjørende for alle aspekter av helsen vår. Personer som takler effekten av fibromyalgi vet godt at god søvn kan være vanskelig å oppnå.

Mens jeg setter meg ned for å skrive denne artikkelen, står jeg ironisk nok overfor en alvorlig krise som har forstyrret søvnen min og forstyrret søvnmønstrene mine. Jeg ble fratatt søvn i flere dager, helt til utmattelse, bare for å finne meg så trøtt at jeg sov 12 til 14 timer, ikke i stand til å lade opp batteriene og våkne.

Hva er det som gjør at fibromyalgi er så skadelig for søvnmønstrene våre?

Årsaker til søvnmangel med fibromyalgi

Mange forskere mener at personer med fibromyalgi ikke får nok søvn. Faktisk lider 2 til 10% av befolkningen av fibromyalgi, og omtrent tre fjerdedeler av dem som lever med fibromyalgi har søvnproblemer. Det vanligste er en følelse av ikke forfriskende eller ikke avslappende søvn.

For de som har fibromyalgi ser ikke ut til at antall timer du sover ikke spiller noen rolle, søvn er generelt ikke gjenopprettende. Dette skyldes sannsynligvis en utilstrekkelig mengde av den dypeste og mest avslappende typen søvn.

For å forstå søvnsyklusene bedre, identifiserte forskerne tre typer lett søvn (trinn 1 og 2), dyp søvn (trinn 3 og 4) og søvn med raske øyebevegelser (REM).

Hvis du ikke bruker nok tid i dyp søvn, reduserer kroppen din produksjonen av viktige hormoner. Nedsatt produksjon av disse hormonene kan øke smerter hos personer med fibromyalgi.

På samme måte, hvis du ikke får nok REM-søvn, kan kroppen produsere mindre kortisol (selv om hormonet, som kontrollerer blodtrykket og blodsukkeret, kan frigjøres når som helst under søvnen). Personer med fibromyalgi kan ha lave kortisolnivå, noe som bidrar til overdreven tretthet.

Forskning og funn

Forskerne samlet en gruppe sunne frivillige i et forskningseksperiment. Når de er fratatt REM-søvn, utvikler de fibromyalgi-symptomer på noen få dager: utmattethet, kognitive vansker, irritabilitet og muskelsmerter. Etter å ha forstyrret dyp søvn hver natt i 7-14 dager, var det umulig å skille symptomene deres fra fibromyalgipasienter.

Fibromyalgi og søvnproblemer

Fibromyalgi Årsak

Søvnløshet, rastløst bensyndrom (RLS), søvnapné og søvnparalyse er andre søvnproblemer hos mange mennesker med fibromyalgi.

Søvnløshet
Problemer med å sovne
Hyppige oppvåkninger eller tidlig oppvåkning
Faseskifte (vanskelig å sovne til tidlig om morgenen)
Insomnia er vanlig i fibromyalgi. Husk at en persons tretthetsnivå ikke har noe å gjøre med evnen til å sove eller sove. Mange tror feilaktig at hvis du er sliten nok, vil du legge deg. Dette er ikke tilfelle for en person som lider av søvnløshet.

Restless Leg Syndrome (RLS)

RLS forårsaker ubehagelige og ofte smertefulle sensasjoner i bena som tvinger kroppen til å bevege bena for å redusere følelsen. Forekomsten av rastløse bensyndrom har blitt sett hos mer enn 50% av personer med fibromyalgi, sammenlignet med 7% av befolkningen generelt.

Personer med anemi kan utvikle RLS. Kroniske sykdommer som nyresvikt, diabetes, Parkinsons sykdom og perifer nevropati er assosiert med RLS. RLS kan også oppstå når personen er våken. På den annen side kan antidepressiva også utløse RLS. Denne muligheten bør vurderes hvis symptomene dine startet etter oppstart av humørbehandling.

Behandling av rastløse bensyndrom

Fibromyalgi-pasienter opplever en forbedring i utmattelses- og døsighetssymptomer når de behandler rastløst bensyndrom. Noen taktikker inkluderer:

Selvledelsesteknikker inkluderer reduksjon av koffein og andre sentralstimulerende midler, trening i bena, bruk av varme eller kalde bad eller dusj, og inntak av kosttilskudd for å hjelpe jern, folat og magnesium.
Reseptbelagte medisiner inkluderer beroligende midler, medisiner som virker på dopamin, smertestillende midler og krampestillende midler. Requip og Mirapex piller og Neupro lappen er tre av de mest brukte RLS medisinene.

Kanskje den verste søvntilstanden assosiert med fibromyalgi er en vanlig tilstand som kalles søvnapné. I følge National Sleep Foundation berører det mer enn 18 millioner voksne i USA.

Søvnapné er en lidelse som krever at du slutter å puste eller å ha veldig grunne pust mens du sover. Denne pustepausen kan vare i sekunder eller minutter og kan skje 30 eller flere ganger i løpet av en time. Hvis du har søvnapné, vet du kanskje ikke at du sluttet å puste over natten, men du kan våkne kvalt eller lete etter luft.

Søvnapnéepisoder kan også føre til at du faller i en dyp søvn, noe som påvirker kvaliteten på hvile og kan føre til tretthet gjennom dagen. Forstyrrelsen har sitt navn fra det greske ordet apnea, som betyr “uten pust”.

I følge en studie publisert i 2013 i Clinical and Experimental Rheumatology, var forekomsten av søvnapné 61% hos menn og 32% hos kvinner. En variant av søvnapné kalt øvre luftveisresistenssyndrom er vanlig hos kvinner med fibromyalgi. Behandling av søvnforstyrret pust forbedrer smerter og tretthet i fibromyalgi.

De forskjellige typer søvnapné
Det er tre typer søvnapné:

Obstruktiv søvnapné. Det er den vanligste typen søvnapné. Dette skjer når musklene på baksiden av halsen ikke kan holde luftveiene åpne.
Sentral søvnapné. I denne formen for søvnapné sender hjernen ikke de riktige signalene for å kontrollere pusten mens du sover.
Kompleks eller “blandet” søvnapné-syndrom. Denne tilstanden har egenskaper av begge typer.
Behandling av
søvnapné Apné er en behandlingsbar sykdom. Et vanlig middel er bruk av en CPAP (kontinuerlig positivt trykk) maskin. Pasienten har på seg en maske som en kompressor gir kontinuerlig luftstrøm gjennom, holder luftveiene åpne og dermed tillater uavbrutt søvn.

Å bruke en CPAP-enhet kan eliminere 90 til 100% av søvnapné. Andre behandlinger brukes også for denne tilstanden, inkludert orale eller nasale enheter og kirurgi for å forstørre luftveiene.

Søvnparalyse og fibromyalgi

En annen tilstand som kan være litt skummel, er søvnparalyse. Det er ingen konkret forskning som kan bevise eller avkrefte at søvnparalyse er et resultat av fibromyalgi. Imidlertid er mange tilfeller av søvnparalyse rapportert av personer med fibromyalgi.

Søvnparalyse forekommer hovedsakelig på grunn av søvnmangel. Gitt at REM-søvn er så vanskelig for personer med fibromyalgi å nå, og at kvaliteten og mengden søvn er for lav, er det fornuftig at denne mangelen på REM-søvn hos personer med fibromyalgi kan føre til søvn. søvnparalyse.

I følge sleepeducation.com får hjernen din normalt til at musklene slapper av og roer seg mens du sover. Dette kalles “sløvhet”. Søvnparalyse kan oppstå når treghet oppstår mens du er våken. Dette skjer når du våkner eller legger deg og kroppen din ikke kan gå over til REM ordentlig.

En pasient som rapporterte om lammelse av søvn, sa at episoder ofte oppstår når de våkner. Hun sa at hun var lam fra nakken i fryktelige smerter, det varte i opptil 20 minutter.

Syv tips for å få bedre søvn med fibromyalgi
Ikke se på TV eller surfe på Internett på datamaskinen din rett før du legger deg. Disse aktivitetene stimulerer elektrisk aktivitet i hjernen, noe som gjør det vanskelig å sovne.
Få mer trening. Din smerte og tretthet kan hindre deg i å trene, men lett trening kan hjelpe deg å sove bedre.
Urtetilskudd. Valerian, kava kava og melatonin er alternative medisiner som har hjulpet noen mennesker til å sovne. Valerian hjelper til med å bekjempe søvnløshet, kava kava behandler også søvnløshet, i tillegg til stress og angst, og melatonin hjelper til med å tilbakestille kroppens naturlige rytme, noe som gjør det lettere å sovne.
Madrassvalg Det er en rekke madrasser tilgjengelig som kan utgjøre en stor forskjell i søvnkvaliteten din.
Reseptbelagte søvnmidler. Det finnes en rekke FDA-godkjente medisiner spesielt for søvnforstyrrelser, inkludert zolpidem (Ambien) og eszopiklon (Lunesta).
Simulere dyp søvnpust. Dette kan føre til at kroppen din døs av ved å ta sakte, dype pust som etterligner de i de dypere søvnfasene. Du vil føle deg avslappet og bedre i stand til å sovne.
Se også
Fibro og kronisk migrene smerte
Fibro og Ra medisiner
Kronisk smertelindring
Fibromyalgi
Perfekt for å lindre smerte Din tannhelse plan for fibromyalgi
Du kan også liker …
Perfeksjonere din tannhelse plan

Bunnlinjen

Til slutt lar jeg deg rådene som jeg pleier å gi et hvilket som helst emne angående fibromyalgi. Vær hyggelig mot deg selv! Ikke la andres forventninger gjøre deg skamfull over søvnmønstrene dine eller press deg til å gjøre ting som kroppen din ikke kan gjøre.

Du kjenner kroppsklokka og hvordan du føler deg på en daglig basis. Hvis det er en hektisk natt, ikke føl deg skyldig i å sove. Hvis en liten lur på dagen hjelper til med å erstatte søvnen du mistet dagen før og ikke forstyrrer søvnen for den nåværende natten, så ta en lur! Lytt til kroppen din og juster den til dens rytme.

Hvis aktivitetene til de rundt deg påvirker søvnen din, beklager høflig hvis du ikke har skapt en oase og et bedre miljø for å sove, ta deg tid til å gjøre det. Det er viktig å gjøre alt du kan for å bekjempe forholdene som forhindrer deg i å sove.

Personer med fibromyalgi lærer å bli kjent med ledetrådene i kroppen deres på daglig basis. Når det er rikelig med energi, følg med strømmen. Når fibromyalgi-fakler kommer på, hvile, kom sammen og ta vare på deg selv. Uansett hva som skjer, ikke gi opp!

Kilde:

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com