Swedish

För dig som inte förstår fibromyalgi

Vad bör du veta om fibromyalgi?

Fibromyalgi är ingen ny typ av sjukdom. Fibromyalgi beskrevs första gången 1815 av William Balfour, en kirurg vid University of Edinburgh. Med tiden beskrevs det som kronisk reumatism, myalgi eller fibros. Till skillnad från sjukdomar har syndrom som fibromyalgi ingen känd orsak, utan är en grupp av tecken och symtom som tyvärr finns hos patienten samtidigt. Reumatoid artrit och lupus är relaterade syndrom.

De flesta av de symptom och känslomässiga problem som är förknippade med fibromyalgi är inte psykologiskt ursprung.

Det är inte ett tillstånd “det är allt i ditt huvud”. 1987 erkände American Medical Association fibromyalgi som en verklig fysisk sjukdom och en viktig orsak till funktionshinder.

Fibromyalgi kan vara försvagande och deprimerande, vilket kan störa även de enklaste dagliga operationerna.

-Vad du behöver veta om mig:

Förstå fibromyalgi

1. Min smärta     :

Det är inte din smärta, det är inte      min smärta     . Fibromyalgi orsakas inte av inflammation. Det hjälper mig inte med dina artritmediciner. Jag kan inte jobba för min kropp förblir inte så. Det är inte lidandet som bara finns i en del av kroppen. Idag ligger den på min axel, men det kan vara en fot imorgon, eller så är den borta. Min smärta utlöses av signaler som inte når min hjärna ordentligt, förmodligen på grund av sömnstörningar. Det är inte känt, men det är på riktigt.

2. Vilken trötthet:

Jag känner mig inte bara väldigt trött. Jag är så trött. Jag skulle vilja vara med i en fysisk aktivitet, men jag kan inte. Vänligen ta det inte personligt. Om du såg mig shoppa igår, men idag kan jag inte sluta städa uteplatsen, det är inte för att jag inte vill. Jag betalar priset för att stressa mina muskler över deras kapacitet.

3. Mina koncentrationsproblem:

Alla vi med fibromyalgi kallar dessa problem “fibro-dimma”. Jag kanske inte kommer ihåg ditt namn, men jag minns ditt ansikte. Du kanske inte kommer ihåg vad jag lovade att göra för dig, även om du berättade för mig för några sekunder sedan. Mitt problem har inget med åldern att göra, men det kan vara relaterat till sömnsvårigheter. Jag har inte heller selektivt minne. Jag har inte ens ett korttidsminne på några dagar.

4. Min egen klumpighet:

Om jag stannar eller springer efter folkmassan kommer jag inte att jaga dig. Jag har inte muskelkontroll för att göra det. Om du är bakom mig på trappan, ha tålamod. Dessa dagar kommer jag att ta mitt liv och varje steg ett i taget.

5. Min känslighet:

Jag kan inte stanna här! Detta kan bero på vissa variabler, såsom starkt ljus, mycket högt eller lågt brus, lukt. Fibromyalgi har kallats ett “tillstånd som gör saker värre.”

6. Min intolerans är följande:

Jag tål inte värmen eller fukten. Om jag är en man kommer jag att svettas mycket. Tja, jag menar, om jag också är kvinna. Och bli inte förvånad om jag går utom räckhåll när det är kallt. Jag tål inte heller kylan. Min interna termostat är trasig och ingen vet hur man fixar det.

7. Åh min depression:

Ja, det finns dagar då jag hellre vill ligga kvar i sängen, hemma eller dö. Svår smärta är obeveklig och kan      orsaka depression     . Ditt genuina intresse och förståelse kan lyfta mig ur avgrunden.

8. Mån stress:

Min kropp klarar inte smärta bra. Om jag måste sluta arbeta, jobba deltid eller delegera hushållsansvar beror det inte på att jag är lat. Regelbunden     stress     kan göra mina symtom värre och helt avskräckande.

9. Min vikt är följande:

Du kan vara      överviktig      eller smal. Det är inte mitt val i alla fall. Min kropp är inte din kropp. Min aptit påverkas och ingen vet hur man fixar det.

10. Mitt behandlingsbehov:

Avundas mig inte om jag behöver massage varje dag. Min massage är inte din massage. Fundera på vad en massage kan göra för min kropp om smärtan i benet förra veckan är vad jag känner över hela kroppen. Massage kan vara väldigt smärtsamt, men det är något jag behöver. Massage kan vara till hjälp med jämna mellanrum, åtminstone ett tag.

11. Nåväl, hej:

Om du ser mig le och arbeta normalt, tro inte att jag mår bra. Jag lider av kronisk smärta och trötthet, vilket inte botar mig. Du kan ha en bra dag, några veckor eller till och med några månader. Det är faktiskt en bra dag som hjälper mig att fortsätta.

12. Min individualitet:

Även de med fibromyalgi är inte samma sak. Det betyder att jag inte kan berätta alla tecken. Du kan ha migrän, höftvärk, axelsmärta eller knäsmärta, men jag har inte samma smärta som någon med detta tillstånd.
Hoppas detta hjälper dig att förstå mig, men om du fortfarande har några tvivel om min smärta, har din bokhandel, bibliotek eller internet några bra fibromyalgiböcker och artiklar.

Författarens anteckning: Detta brev är baserat på samtal med kvinnor och män runt om i världen om fibromyalgi. Du är inte en av de 10 miljoner människor med fibromyalgi i världen, men detta kan hjälpa friska människor att förstå hur förödande detta tillstånd kan vara. Ta inte lätt på dessa mäns lidande. Du vill inte slösa bort en dag med deras skor eller deras kropp. Fibromyalgi är inget vi väljer att ha, men om vi gör det måste vi nå en punkt där vi accepterar tillståndet som en del av våra liv.

Dela denna viktiga information

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *