Danish

For dem, der ikke forstår fibromyalgi

Hvad skal du vide om fibromyalgi?

Fibromyalgi er ikke en ny type sygdom. Fibromyalgi blev først beskrevet i 1815 af William Balfour, en kirurg ved University of Edinburgh. Over tid blev det beskrevet som kronisk gigt, myalgi eller fibrose. I modsætning til sygdomme har syndromer som fibromyalgi ingen kendt årsag, men er en gruppe af tegn og symptomer, som desværre er til stede hos patienten på samme tid. Reumatoid arthritis og lupus er relaterede syndromer.

De fleste symptomer og følelsesmæssige problemer forbundet med fibromyalgi er ikke af psykologisk oprindelse.

Det er ikke en “det er alt i dit hoved”-tilstand. I 1987 anerkendte American Medical Association fibromyalgi som en reel fysisk sygdom og en væsentlig årsag til handicap.

Fibromyalgi kan være invaliderende og deprimerende, hvilket kan forstyrre selv de enkleste daglige operationer.

– Hvad du behøver at vide om mig:

Forstå fibromyalgi

1. Min smerte     :

Det er ikke din smerte, det er ikke      min smerte     . Fibromyalgi er ikke forårsaget af betændelse. Det hjælper mig ikke med din gigtmedicin. Jeg kan ikke arbejde, fordi min krop ikke forbliver sådan. Det er ikke lidelsen, der kun findes i den ene del af kroppen. I dag er det på min skulder, men det kan være en fod i morgen, eller måske er det væk. Mine smerter udløses af signaler, der ikke når min hjerne ordentligt, sandsynligvis på grund af søvnforstyrrelser. Det er ikke kendt, men det er ægte.

2. Hvilken træthed:

Jeg føler mig ikke bare meget træt. Jeg er så træt. Jeg vil gerne være med til en fysisk aktivitet, men det kan jeg ikke. Tag det ikke personligt. Hvis du så mig handle i går, men i dag kan jeg ikke lade være med at gøre rent på terrassen, er det ikke fordi jeg ikke vil. Jeg betaler prisen for at stresse mine muskler ud over deres kapacitet.

3. Mine koncentrationsproblemer:

Alle os med fibromyalgi kalder disse problemer “fibro-tåge”. Jeg kan måske ikke huske dit navn, men jeg husker dit ansigt. Du husker måske ikke, hvad jeg lovede at gøre for dig, selvom du fortalte mig det for sekunder siden. Mit problem har intet med alder at gøre, men det kan være relateret til søvnbesvær. Jeg har heller ikke selektiv hukommelse. Jeg har ikke engang en korttidshukommelse i et par dage.

4. Min egen klodsethed:

Hvis jeg stopper eller løber efter mængden, vil jeg ikke jagte dig. Jeg har ikke muskelkontrol til at gøre det. Hvis du er bag mig på trappen, så vær tålmodig. I disse dage vil jeg tage mit liv og hvert skridt et ad gangen.

5. Min følsomhed:

Jeg kan ikke blive her! Dette kan skyldes visse variabler, såsom stærkt lys, meget høj eller lav støj, lugte. Fibromyalgi er blevet kaldt en “tilstand, der gør tingene værre.”

6. Min intolerance er som følger:

Jeg kan ikke tåle varmen eller luftfugtigheden. Hvis jeg er en mand, kommer jeg til at svede meget. Tja, jeg mener, hvis jeg også er kvinde. Og bliv ikke overrasket, hvis jeg går uden for rækkevidde, når det er koldt. Jeg kan heller ikke tåle kulden. Min indvendige termostat er i stykker, og ingen ved, hvordan den skal rettes.

7. Åh min depression:

Ja, der er dage, hvor jeg hellere vil blive i sengen, hjemme eller dø. Alvorlig smerte er ubarmhjertig og kan      forårsage depression     . Din ægte interesse og forståelse kan løfte mig ud af afgrunden.

8. Man stress:

Min krop kan ikke håndtere smerte godt. Hvis jeg skal stoppe med at arbejde, arbejde deltid eller uddelegere husholdningsansvar, er det ikke fordi, jeg er doven. Regelmæssig     stress     kan gøre mine symptomer værre og fuldstændig magtesløsende.

9. Min vægt er som følger:

Du kan være      overvægtig      eller tynd. Det er i hvert fald ikke mit valg. Min krop er ikke din krop. Min appetit er påvirket, og ingen ved, hvordan man løser det.

10. Mit behandlingsbehov:

Misund mig ikke, hvis jeg har brug for massage hver dag. Min massage er ikke din massage. Overvej, hvad en massage kan gøre for min krop, hvis smerterne i mit ben i sidste uge er, hvad jeg mærker over hele kroppen. Massage kan være meget smertefuldt, men det er noget, jeg har brug for. Massage kan være nyttigt regelmæssigt, i det mindste for et stykke tid.

11. Nå, hej:

Hvis du ser mig smile og arbejde normalt, så tro ikke, at jeg har det godt. Jeg lider af kroniske smerter og træthed, som ikke helbreder mig. Du kan have en god dag, et par uger eller endda et par måneder. Faktisk er det en god dag, der hjælper mig til at fortsætte.

12. Migs individualitet:

Selv dem med fibromyalgi er ikke de samme. Det betyder, at jeg ikke kan fortælle dig alle tegnene. Du kan have migræne, hoftesmerter, skuldersmerter eller knæsmerter, men jeg har ikke de samme smerter som nogen med denne tilstand.
Håber dette hjælper dig med at forstå mig, men hvis du stadig er i tvivl om min smerte, har din boghandel, bibliotek eller internettet nogle gode fibromyalgibøger og artikler.

Forfatterens note: Dette brev er baseret på samtaler med kvinder og mænd rundt om i verden om fibromyalgi. Du er ikke en af ​​de 10 millioner mennesker med fibromyalgi på verdensplan, men dette kan hjælpe raske mennesker til at forstå, hvor ødelæggende denne tilstand kan være. Tag ikke let på disse mænds lidelser. Du ønsker ikke at spilde en dag med deres sko eller deres krop. Fibromyalgi er ikke noget, vi vælger at have, men hvis vi gør det, skal vi nå et punkt, hvor vi accepterer tilstanden som en del af vores liv.

Del denne vigtige information

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *