Norway

For de som ikke forstår fibromyalgi

Hva bør du vite om fibromyalgi?

Fibromyalgi er ikke en ny type sykdom. Fibromyalgi ble først beskrevet i 1815 av William Balfour, en kirurg ved University of Edinburgh. Over tid ble det beskrevet som kronisk revmatisme, myalgi eller fibrose. I motsetning til sykdommer har syndromer som fibromyalgi ingen kjent årsak, men er en gruppe tegn og symptomer som dessverre er tilstede hos pasienten samtidig. Revmatoid artritt og lupus er relaterte syndromer.

De fleste av symptomene og følelsesmessige problemene forbundet med fibromyalgi er ikke av psykologisk opprinnelse.

Det er ikke en “det er alt i hodet ditt”-tilstand. I 1987 anerkjente American Medical Association fibromyalgi som en ekte fysisk sykdom og en viktig årsak til funksjonshemming.

Fibromyalgi kan være invalidiserende og deprimerende, noe som kan forstyrre selv de enkleste daglige operasjonene.

-Dette trenger du å vite om meg:

Forstå fibromyalgi

1. Min smerte     :

Det er ikke din smerte, det er ikke      min smerte     . Fibromyalgi er ikke forårsaket av betennelse. Det hjelper meg ikke med leddgiktmedisinene dine. Jeg kan ikke jobbe fordi kroppen min ikke forblir sånn. Det er ikke lidelsen som bare eksisterer i én del av kroppen. I dag er det på skulderen min, men det kan være en fot i morgen, eller kanskje det er borte. Smertene mine utløses av signaler som ikke når hjernen min ordentlig, sannsynligvis på grunn av søvnforstyrrelser. Det er ikke godt kjent, men det er ekte.

2. Hvilken tretthet:

Jeg føler meg ikke bare veldig sliten. Jeg er så trøtt. Jeg vil gjerne være med på en fysisk aktivitet, men det kan jeg ikke. Vennligst ikke ta det personlig. Hvis du så meg handle i går, men i dag kan jeg ikke slutte å rydde uteplassen, er det ikke fordi jeg ikke vil. Jeg betaler prisen for å stresse musklene mine over evne.

3. Mine konsentrasjonsproblemer:

Alle av oss med fibromyalgi kaller disse problemene “fibro-tåke”. Jeg husker kanskje ikke navnet ditt, men jeg husker ansiktet ditt. Du husker kanskje ikke hva jeg lovet å gjøre for deg, selv om du fortalte meg det for sekunder siden. Problemet mitt har ingenting med alder å gjøre, men det kan ha sammenheng med søvnproblemer. Jeg har heller ikke selektiv hukommelse. Jeg har ikke engang korttidshukommelse på noen dager.

4. Min egen klønetehet:

Hvis jeg stopper eller løper etter mengden, vil jeg ikke jage deg. Jeg har ikke muskelkontroll til å gjøre det. Hvis du er bak meg på trappen, vær tålmodig. I disse dager vil jeg ta livet mitt og hvert steg ett om gangen.

5. Min følsomhet:

Jeg kan ikke bli her! Dette kan skyldes visse variabler, for eksempel sterkt lys, veldig høyt eller lite støy, lukt. Fibromyalgi har blitt kalt en “tilstand som gjør ting verre.”

6. Min intoleranse er som følger:

Jeg tåler ikke varmen eller fuktigheten. Hvis jeg er mann, kommer jeg til å svette mye. Vel, jeg mener, hvis jeg også er kvinne. Og ikke bli overrasket om jeg går utenfor rekkevidden når det er kaldt. Jeg tåler heller ikke kulde. Den interne termostaten min er ødelagt og ingen vet hvordan den skal fikses.

7. Å min depresjon:

Ja, det er dager da jeg heller vil ligge i sengen, hjemme eller dø. Alvorlig smerte er nådeløs og kan      forårsake depresjon     . Din genuine interesse og forståelse kan løfte meg ut av avgrunnen.

8. Man stress:

Kroppen min takler ikke smerte godt. Hvis jeg må slutte å jobbe, jobbe deltid eller delegere husholdningsansvar, er det ikke fordi jeg er lat. Regelmessig     stress     kan gjøre symptomene mine verre og fullstendig maktløsende.

9. Vekten min er som følger:

Du kan være      overvektig      eller tynn. Det er i alle fall ikke mitt valg. Kroppen min er ikke din kropp. Appetitten min er påvirket og ingen vet hvordan jeg skal fikse det.

10. Mitt behandlingsbehov:

Ikke misunn meg hvis jeg trenger en massasje hver dag. Min massasje er ikke din massasje. Vurder hva en massasje kan gjøre for kroppen min hvis smertene i beinet forrige uke er det jeg kjenner over hele kroppen. Massasje kan være veldig smertefullt, men det er noe jeg trenger. Massasje kan være nyttig med jevne mellomrom, i hvert fall for en stund.

11. Vel, hei:

Hvis du ser meg smile og jobbe normalt, ikke tro at jeg har det bra. Jeg lider av kroniske smerter og tretthet, som ikke helbreder meg. Du kan ha en god dag, noen uker eller til og med noen måneder. Faktisk er det en god dag som hjelper meg å fortsette.

12. Individualiteten til meg:

Selv de med fibromyalgi er ikke de samme. Det betyr at jeg ikke kan fortelle deg alle tegnene. Du kan ha migrene, hoftesmerter, skuldersmerter eller knesmerter, men jeg har ikke samme smerte som alle andre med denne tilstanden.
Håper dette hjelper deg å forstå meg, men hvis du fortsatt er i tvil om smerten min, har bokhandelen, biblioteket eller internett noen flotte fibromyalgibøker og artikler.

Forfatterens notat: Dette brevet er basert på samtaler med kvinner og menn rundt om i verden om fibromyalgi. Du er ikke en av de 10 millioner menneskene med fibromyalgi over hele verden, men dette kan hjelpe friske mennesker til å forstå hvor ødeleggende denne tilstanden kan være. Vennligst ikke ta lett på lidelsene til disse mennene. Du vil ikke kaste bort en dag med skoene eller kroppen deres. Fibromyalgi er ikke noe vi velger å ha, men hvis vi gjør det, må vi nå et punkt der vi aksepterer tilstanden som en del av livene våre.

Del denne viktige informasjonen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *