Dutch

Fibromyalgie: de pijn die de samenleving niet ziet of begrijpt

Fibromyalgie werd in 1992 erkend als een ziekte. Door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tegenwoordig wordt 4% van de bevolking getroffen door fibromyalgie. Bijna 90% is vrouw. De ziekte staat bekend als de ‘onzichtbare ziekte’, omdat deze alle zachte weefsels van het bewegingsapparaat aantast en niet gemakkelijk door medische tests kan worden gediagnosticeerd. Fibromyalgie wordt niet gezien en laat geen sporen of huidlaesies achter die anderen kunnen detecteren. Het is een eenzame, wanhopige pijn .

Fibromyalgie is erg moeilijk: ik weet niet hoe ik vandaag wakker moet worden, of ik kan bewegen, of ik kan lachen of dat je gewoon wilt huilen vanwege een chronische ziekte.

De etiologie van deze ziekte is nog steeds onbekend, maar we weten dat er elk jaar meer mensen gediagnosticeerd moeten worden om een ​​zo breed mogelijke interventie te garanderen, inclusief de logische aard van het biopsychosociale aspect.

Vandaag bieden we enkele basisrichtlijnen in onze regio, zodat u de ziekte sterk onder controle kunt houden en uw levenskwaliteit zo lang mogelijk kunt verbeteren.

Fibromyalgie: de echte ziekte wordt niet gezien

Als iemand niet uit bed kan komen omdat hij denkt dat ‘hete naalden’ zijn gewrichten beschadigen, zal hij zich niet voor de gek laten houden of een excuus zoeken om niet naar zijn werk te gaan. Fibromyalgici zouden hun eigen ziekte moeten toevoegen aan een sociaal misverstand, aan het gevoel onzichtbaar te zijn in een wereld die alleen gelooft wat hij ziet.

Het voornaamste probleem van FM (fibromyalgie) is de controverse over de vraag of de oorsprong ervan van psychologische of organische aard is. Dit zijn de belangrijkste conclusies van de experts:

Mogelijke oorsprong van fibromyalgie.

Ten eerste moet het duidelijk zijn dat er geen medisch bewijs bestaat dat fibromyalgie in verband brengt met psychiatrische aandoeningen.

Sommige auteurs vermelden echter dat ongeveer 47% van de patiënten met angst van mening is dat deze psychologische dimensie hun eigen reactie op pijn kan zijn, op de ziekte zelf.
Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Arthritis & Rheumatology lijden mensen met fibromyalgie aan een verhoogde gevoeligheid voor dagelijkse sensorische stimulatie.
Van RM-onderzoekers ontdekten ze dat hersengebieden met sensorische integratie superieur zijn aan de gebruikelijke overstimulatie voor visuele, tactiele, reuk- of auditieve stimuli.
Fibromyalgiepatiënten hebben een groter aantal sensorische zenuwen in de vezels, dus elke stimulatie of temperatuurschommelingen veroorzaken hevige pijn.
fibromyalgie pijn

Opgemerkt moet worden dat elke emotionele factor het gevoel van pijn in de zenuwvezels verhoogt. Overstimulatie, stress en pijn komen in een bepaalde situatie voor, en pijn en de patiënt met chronische vermoeidheid worden impotentie en zelfs depressie.

Val daarom in een vicieuze cirkel waarin een ziekte van organische oorsprong wordt verergerd door de psychologische factor. Daarom is het interessant om de emotionele dimensie te beheersen om de etiologische oorsprong te verzachten of op zijn minst te ‘controleren’.
Depressie, hartziekte.

Alles heeft zijn betekenis verloren in mijn leven, niets interesseert me en niets verrast me, ik voel me leeg… depressie. Bekijk meer “

Psychologische strategieën om fibromyalgie te behandelen.

Chronische pijn maakt deel uit van onze sociale realiteit en fibromyalgie (FM) is een belangrijke oorzaak. Nu we weten dat factoren zoals stress of verdriet het gevoel van lijden vergroten, is het belangrijk om een ​​basisstrategie voor coping te ontwikkelen die ons kan helpen.

Vandaag ben je opgestaan, aangekleed en mag je naar buiten. Niemand anders zal uw prestaties begrijpen, maar deze kleine voordelen zijn belangrijk voor u en zouden u kracht moeten geven: het kan sterker zijn dan uw ziekte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *