Swedish

Fibromyalgi: smärtan som samhället inte ser eller förstår

Fibromyalgi erkändes som en sjukdom 1992. Av Världshälsoorganisationen (WHO) Idag är 4 % av befolkningen drabbad av fibromyalgi. Nästan 90% är kvinnor. Den är känd som “osynlig sjukdom” eftersom den påverkar alla mjuka vävnader i rörelseapparaten och inte lätt kan diagnostiseras med medicinska tester. Fibromyalgi ses inte, lämnar inga märken eller hudskador som andra kan upptäcka. Det är en ensam, desperat smärta .

Fibromyalgi är väldigt svårt: jag vet inte hur jag ska vakna idag, om jag kan röra mig, om jag kan skratta eller om du bara vill gråta en kronisk sjukdom.

Etiologin för denna sjukdom är fortfarande okänd, men vi vet att fler människor bör diagnostiseras varje år för att säkerställa största möjliga intervention, inklusive den logiska karaktären hos den biopsykosociala aspekten.

Idag ger vi några grundläggande riktlinjer inom vårt område så att du kan kontrollera sjukdomen starkt och förbättra din livskvalitet så länge som möjligt.

Fibromyalgi: den verkliga sjukdomen ses inte

Om en person inte kan ta sig ur sängen för att de tror att “heta nålar” skadar deras leder, kommer de inte att bli lurade eller söka en ursäkt för att inte gå till jobbet. Fibromyalgiker borde lägga till sin egen sjukdom med ett socialt missförstånd, med känslan av att vara osynlig i en värld som bara tror på vad den ser.

Huvudproblemet med FM (fibromyalgi) är kontroversen om huruvida dess ursprung är av psykologisk eller organisk natur. Detta är experternas huvudsakliga slutsatser:

Möjligt ursprung till fibromyalgi.

För det första bör det stå klart att det inte finns några medicinska bevis som kopplar fibromyalgi till psykiatrisk sjukdom.

Vissa författare nämner dock att cirka 47 % av patienterna med ångest anser att denna psykologiska dimension kan vara deras eget svar på smärta, på själva sjukdomen.
Enligt en studie publicerad i tidskriften Arthritis & Rheumatology lider personer med fibromyalgi av ökad känslighet för daglig sensorisk stimulering.
Från RM-forskare fann de att områden i hjärnan för sensorisk integration är överlägsna den vanliga överstimuleringen för visuella, taktila, lukt- eller auditiva stimuli.
Fibromyalgipatienter har ett större antal sensoriska nerver i fibrerna, så all stimulering eller temperaturfluktuationer orsakar svår smärta.
fibromyalgi smärta

Det bör noteras att varje känslomässig faktor ökar känslan av smärta i nervfibrerna. Överstimulering, stress och smärta uppstår i en given situation och smärta och patienten med kronisk trötthet blir impotens och till och med depression.

Faller därför i en ond cirkel där en sjukdom av organiskt ursprung förvärras av den psykologiska faktorn. Därför är det intressant att kontrollera den emotionella dimensionen för att mildra eller åtminstone “kontrollera” det etiologiska ursprunget.
Depression, hjärtsjukdom.

Allt har förlorat sin mening i mitt liv, ingenting intresserar mig och ingenting överraskar mig, jag känner mig tom … depression. Se mer “

Psykologiska strategier för att behandla fibromyalgi.

Kronisk smärta är en del av vår sociala verklighet, och fibromyalgi (FM) är en viktig orsak. Nu när vi vet att faktorer som stress eller sorg ökar känslan av lidande är det viktigt att etablera en grundläggande copingstrategi som kan hjälpa oss.

Idag gick du upp, klädde på dig och du kan gå ut. Ingen annan kommer att förstå dina prestationer, men dessa små fördelar är viktiga för dig och borde ge dig styrka: den kan vara starkare än din sjukdom.Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *