Swedish

Läkare för fibromyalgi varnar: “tramadol dödar fler liv än någon annan drog”

Tramadols receptbelagda smärtstillande medel som hundratusentals människor tar varje dag dödar fler människor än någon annan drog, inklusive heroin och kokain.

Smärktabletten orsakar ingen skada om den tas på rätt sätt, men den blir mycket farlig när den blandas med andra droger eller alkohol. Förra året var det 33 dödsfall i Nordirland kopplade till enbart Tramadol. Bland de döda fanns en 16-årig flicka och en 70-årig pensionär. Det opioidbaserade läkemedlet används för att behandla måttlig eller svår smärta och bör endast tas på recept. År 2014 klassificerades det som ett olagligt “C” opioidläkemedel som inte kan dispenseras utan recept.

Problemet är att många människor redan är beroende av Tramadol och vänder sig till den svarta marknaden för att få det eftersom de inte kan få fler recept för att avbryta behandlingen, eller för att läkaren har skrivit ut en annan medicin.

“Eftersom det är ett läkemedel som är så vanligt och så ordinerat, tror jag inte att folk inser den potentiella risken de har när de tar Tramadol utan medicinsk övervakning”, förklarar professor Jack Crane, en patolog från Nordirland.

Crane kräver att Tramadol-klassificeringen uppdateras igen så att den uppdateras till klass “A”.

Smärtbehandling: tolerans och beroende

Vissa mediciner som används för att behandla smärta kan vara beroendeframkallande. Beroende skiljer sig från fysiskt beroende eller tolerans. I fall av fysiskt beroende uppstår abstinenssymtom när ett ämne plötsligt avbryts. Tolerans uppstår när den initiala dosen av ett läkemedel förlorar sin effektivitet med tiden. Beroende är ett psykologiskt och beteendemässigt svar som vissa människor utvecklar när de använder narkotiska smärtstillande läkemedel.

Människor som tar opioidmediciner under lång tid kan utveckla tolerans och fysiskt beroende, även om det inte betyder att de är beroende. I allmänhet förekommer missbruk endast hos en liten andel av människor när droger används med adekvat medicinsk övervakning.

Opioidsmärtstillande medel med effekter som liknar opium eller morfin kan vara mycket beroendeframkallande och fungera genom att fästa vid receptorer i hjärnan, vilket blockerar smärtkänslan.

De ska inte användas i mer än 3 eller 4 månader, såvida det inte görs under direkt övervakning av din läkare.

Några namn på opiatläkemedel:

Kodein.
fentanyl
Hydrokodon.
hydromorfon
meperidin a>
Morfin.
oxikodon
Tramadol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *