Danish

Læger i fibromyalgi advarer: ‘tramadol dræber flere liv end noget andet stof’

Tramadols receptpligtige smertestillende medicin, som hundredtusindvis af mennesker tager hver dag, dræber flere mennesker end noget andet stof, inklusive heroin og kokain.

Smertestillende medicin forårsager ikke skade, hvis den tages korrekt, men den bliver meget farlig, når den blandes med andre stoffer eller alkohol. Sidste år var der 33 dødsfald i Nordirland forbundet med Tramadol alene. Blandt de døde var en 16-årig pige og en 70-årig pensionist. Den opioidbaserede medicin bruges til at behandle moderate eller svære smerter og bør kun tages på recept. I 2014 blev det klassificeret som et ulovligt “C” opioidlægemiddel, der ikke kan udleveres uden recept.

Problemet er, at mange mennesker allerede er afhængige af Tramadol og henvender sig til det sorte marked for at få det, fordi de ikke kan få flere recepter for at stoppe behandlingen, eller fordi lægen har ordineret en anden medicin.

“Da er et lægemiddel, der er så almindeligt brugt og så ordineret, tror jeg ikke, folk er klar over den potentielle risiko, de har, når de tager Tramadol uden lægeligt tilsyn,” forklarer professor Jack Crane, en patolog fra Nordirland.

Crane opfordrer til, at Tramadol-klassifikationen bliver opdateret igen, så den opdateres til klasse “A”.

Smertebehandling: tolerance og afhængighed

Nogle lægemidler, der bruges til at behandle smerter, kan være vanedannende. Afhængighed er forskellig fra fysisk afhængighed eller tolerance. I tilfælde af fysisk afhængighed opstår abstinenssymptomer, når et stof pludselig suspenderes. Tolerance opstår, når den indledende dosis af et lægemiddel mister sin effektivitet over tid. Afhængighed er en psykologisk og adfærdsmæssig reaktion, som nogle mennesker udvikler, når de bruger narkotiske smertestillende medicin.

Mennesker, der tager opioidmedicin over en længere periode, kan udvikle tolerance og fysisk afhængighed, selvom det ikke betyder, at de er afhængige. Generelt forekommer afhængighed kun hos en lille procentdel af mennesker, når stoffer bruges med tilstrækkeligt lægeligt tilsyn.

Opioide smertestillende midler med virkninger, der ligner opium eller morfin, kan være stærkt vanedannende og virke ved at binde sig til receptorer i hjernen og blokere smertefornemmelsen.

De bør ikke bruges i mere end 3 eller 4 måneder, medmindre det sker under direkte opsyn af din læge.

Nogle navne på opiatmedicin:

Kodein.
fentanyl
Hydrocodon.
hydromorfon
meperidin a>
Morfin.
oxycodon
Tramadol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *