Dutch

Artsen voor fibromyalgie waarschuwen: ‘tramadol doodt meer levens dan welk ander medicijn dan ook’

De pijnstiller op recept van Tramadol die honderdduizenden mensen dagelijks innemen, doodt meer mensen dan welke andere drug dan ook, inclusief heroïne en cocaïne.

De pijnstiller veroorzaakt geen schade als hij op de juiste manier wordt ingenomen, maar wordt zeer gevaarlijk als hij wordt gemengd met andere drugs of alcohol. Vorig jaar waren er in Noord-Ierland alleen al 33 sterfgevallen die verband hielden met Tramadol. Onder de doden bevonden zich een 16-jarig meisje en een 70-jarige gepensioneerde. Het opioïde-gebaseerde geneesmiddel wordt gebruikt voor de behandeling van matige of ernstige pijn en mag alleen op doktersvoorschrift worden ingenomen. In 2014 werd het geclassificeerd als een illegaal ‘C’-opioïdgeneesmiddel dat niet zonder recept verkrijgbaar is.

Het probleem is dat veel mensen al verslaafd zijn aan Tramadol en zich tot de zwarte markt wenden om het te verkrijgen, omdat ze niet meer recepten kunnen krijgen om de behandeling te stoppen, of omdat de arts een ander medicijn heeft voorgeschreven.

“Omdat het een medicijn is dat zo vaak wordt gebruikt en zo wordt voorgeschreven, denk ik niet dat mensen zich het potentiële risico realiseren dat ze lopen als ze Tramadol zonder medisch toezicht gebruiken”, legt professor Jack Crane, een patholoog uit Noord-Ierland, uit.

Crane pleit ervoor dat de Tramadol-classificatie opnieuw wordt bijgewerkt, zodat deze wordt bijgewerkt naar klasse “A”.

Pijnbestrijding: tolerantie en verslaving

Sommige medicijnen die worden gebruikt om pijn te behandelen, kunnen verslavend zijn. Verslaving is iets anders dan fysieke afhankelijkheid of tolerantie. Bij lichamelijke afhankelijkheid treden ontwenningsverschijnselen op als een middel plotseling wordt stopgezet. Tolerantie treedt op wanneer de initiële dosis van een medicijn na verloop van tijd zijn effectiviteit verliest. Verslaving is een psychologische en gedragsmatige reactie die sommige mensen ontwikkelen bij het gebruik van verdovende pijnstillers.

Mensen die gedurende een lange periode opioïde medicijnen gebruiken, kunnen tolerantie en fysieke afhankelijkheid ontwikkelen, hoewel dit niet betekent dat ze verslaafd zijn. Over het algemeen komt verslaving slechts bij een klein percentage van de mensen voor als drugs worden gebruikt onder adequaat medisch toezicht.

Opioïde pijnstillers met vergelijkbare effecten als opium of morfine kunnen zeer verslavend zijn en werken door zich te hechten aan receptoren in de hersenen, waardoor het pijngevoel wordt geblokkeerd.

Ze mogen niet langer dan 3 of 4 maanden worden gebruikt, tenzij dit gebeurt onder direct toezicht van uw arts.

Enkele namen van opiaatgeneesmiddelen:

Codeïne.
fentanyl
Hydrocodon.
hydromorfon
meperidine a>
Morpine.
oxycodon
Tramadol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *