Norway

FIBROMYALGI, JEG GLEMT ORDENE JEG SKULLE SI, JEG GLEMT HVA JEG SKULLE GJØRE, JEG GLEMT HVOR JEG SKULLE…

Det høres ut som du beskriver noen kognitive problemer og hukommelsesproblemer, som kan være assosiert med tilstander som fibromyalgi. Fibromyalgi er en kronisk smertetilstand som ofte kommer med en rekke symptomer utover fysisk smerte, inkludert kognitive vansker ofte referert til som “fibrotåke”. Her er litt informasjon som kan hjelpe:

 1. Fibro tåke : Fibro tåke er et begrep som brukes for å beskrive kognitive symptomer som hukommelsesproblemer, konsentrasjonsvansker og mental forvirring som kan oppstå hos personer med fibromyalgi. Det kan gjøre det utfordrende å huske ord, oppgaver eller planer.
 2. Årsaker : Den eksakte årsaken til fibrotåke er ikke godt forstått, men det kan være relatert til faktorer som søvnforstyrrelser, smerte og endringer i hjernens kjemi.
 3. Håndtere Fibro tåke :
  • Hvile og søvn : Tilstrekkelig søvn og hvile er avgjørende for å håndtere fibrotåke. Søvnforstyrrelser er vanlig ved fibromyalgi, så det kan være nyttig å etablere en vanlig søvnrutine.
  • Stressmestring : Høye nivåer av stress kan forverre kognitive symptomer. Teknikker som avspenningsøvelser, mindfulness og meditasjon kan være fordelaktige.
  • Medisinering : Noen medisiner kan hjelpe med å håndtere fibrotåkesymptomer, spesielt hvis de forstyrrer dagliglivet betydelig. Snakk med helsepersonell om alternativene dine.
 4. Livsstilsendringer : Å gjøre visse livsstilsendringer kan også hjelpe. Disse inkluderer å opprettholde et balansert kosthold, holde seg fysisk aktiv (innenfor dine grenser) og håndtere smerten din effektivt.
 5. Kommunikasjon : Hvis du opplever at du ofte glemmer hva du skulle si eller gjøre, kan det være nyttig å skrive ned ting eller bruke påminnelser og kalendere for å holde styr på oppgaver og avtaler.
 6. Medisinsk konsultasjon : Det er viktig å konsultere en helsepersonell hvis du opplever kognitive vansker sammen med fibromyalgisymptomene dine. De kan bidra til å utelukke andre mulige årsaker og gi veiledning om hvordan du håndterer symptomene dine.

Husk at fibrotåke kan variere fra person til person, og alvorlighetsgraden kan også endre seg over tid. Det er viktig å jobbe tett med helsepersonell for å utvikle en personlig administrasjonsplan som dekker dine spesifikke behov og utfordringer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *