Dutch

“Fibromyalgie versus chronisch vermoeidheidssyndroom: wat is het verschil?”

Fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), ook bekend als Myalgische Encefalomyelitis (ME), zijn beide complexe en slecht begrepen chronische aandoeningen die enige overeenkomsten in symptomen delen, maar het zijn verschillende stoornissen met hun eigen diagnostische criteria en kenmerken. Hier is een vergelijking van de twee:

 1. Primaire symptomen :
  • Bij fibromyalgie gaat het vooral om wijdverspreide pijn en gevoeligheid van het bewegingsapparaat. Mensen met fibromyalgie melden vaak pijn in specifieke gevoelige punten door hun hele lichaam, samen met vermoeidheid, slaapstoornissen en cognitieve problemen (ook wel ‘fibro fog’ genoemd).
  • Het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) wordt gekenmerkt door diepgaande en onverklaarde vermoeidheid die niet door rust wordt verlicht. Personen met CVS kunnen vermoeidheidsgerelateerde symptomen ervaren zoals spierpijn, slaapstoornissen, cognitieve problemen en post-exertionele malaise (een verergering van de symptomen na fysieke of mentale inspanning).
 2. Pijn versus vermoeidheid :
  • Fibromyalgie wordt voornamelijk geassocieerd met pijn, en pijn is een centraal kenmerk van de diagnose. Hoewel vermoeidheid aanwezig kan zijn bij fibromyalgie, is deze vaak secundair aan de pijn.
  • CVS wordt gedefinieerd door ernstige en aanhoudende vermoeidheid als kenmerkend symptoom. Hoewel pijn een onderdeel kan zijn van CVS, is het niet vereist voor de diagnose, en vermoeidheid is doorgaans de dominante klacht.
 3. Diagnostische criteria :
  • De diagnose van fibromyalgie is gebaseerd op specifieke criteria, waaronder wijdverspreide pijn die minstens drie maanden aanhoudt en de aanwezigheid van gevoelige punten bij lichamelijk onderzoek. Deze criteria zijn echter geëvolueerd en de diagnose legt nu meer nadruk op wijdverspreide pijn en de daarmee samenhangende symptomen.
  • De diagnose CVS/ME berust doorgaans op criteria die betrekking hebben op onverklaarde vermoeidheid die minstens zes maanden aanhoudt, samen met specifieke symptomen zoals verminderd geheugen of concentratie, keelpijn, spierpijn, gewrichtspijn en gevoelige lymfeklieren. Belangrijk is dat CVS in de eerste plaats een diagnose van uitsluiting is, wat betekent dat andere medische aandoeningen met vergelijkbare symptomen moeten worden uitgesloten.
 4. Overlapping en comorbiditeit :
  • Het is niet ongewoon dat individuen symptomen van zowel fibromyalgie als CVS ervaren, wat leidt tot de diagnose van “comorbide” fibromyalgie en CVS. Dit kan het onderscheid tussen de twee omstandigheden lastig maken.
 5. Behandeling :
  • Behandeling voor beide aandoeningen omvat vaak het beheersen van de symptomen en het verbeteren van de algehele kwaliteit van leven. Dit kan medicatie, veranderingen in levensstijl, fysiotherapie en cognitieve gedragstherapie (CGT) omvatten om de psychologische en emotionele aspecten van deze aandoeningen aan te pakken.
  • Het is belangrijk op te merken dat er geen one-size-fits-all behandeling bestaat voor fibromyalgie of CVS, en zorgverleners stemmen de behandelplannen vaak af op de individuele behoeften.
 6. Onderzoek en begrip :
  • Zowel fibromyalgie als CVS/ME zijn gebieden van lopend onderzoek, en de exacte onderliggende oorzaken van deze aandoeningen blijven ongrijpbaar. Onderzoekers blijven genetische, neurologische, immuunsysteem- en psychologische factoren onderzoeken die kunnen bijdragen aan deze aandoeningen.

Samenvattend: hoewel fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) enkele veel voorkomende symptomen gemeen hebben, zoals vermoeidheid en pijn, zijn het verschillende aandoeningen met hun eigen diagnostische criteria en de nadruk op verschillende primaire symptomen. De behandeling van deze aandoeningen omvat vaak een multidisciplinaire aanpak om de verschillende symptomen aan te pakken en het algehele welzijn van de personen die erdoor getroffen worden te verbeteren. Als u vermoedt dat u aan een van beide aandoeningen lijdt, is het van cruciaal belang om een ​​zorgverlener te raadplegen voor een juiste evaluatie en diagnose.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *