Norway

Klare tegn på at du har fibromyalgi som Lady Gaga

I 2017 delte Lady Gaga på Twitter at hun har fibromyalgi og “ønsket å øke bevisstheten” om den svekkende tilstanden. Hun har siden omlagt turnéer på grunn av den alvorlige nervesmerten hun lider av fibromyalgi og avslørte til Vogue: “Jeg blir så irritert på folk som ikke tror fibromyalgi er ekte,” sa sangeren. “For meg, og jeg tror for mange andre, er det virkelig en syklon av angst, depresjon, PTSD, traumer og panikklidelser, som alle setter nervesystemet ditt i overdrift og som et resultat har du nervesmerter.” Og hun er ikke alene.

I følge Centers for Disease Control and Prevention påvirker fibromyalgi anslagsvis fire millioner amerikanske voksne – omtrent 2% av den amerikanske befolkningen. Det kan noen ganger være vanskelig å diagnostisere fordi symptomene etterligner andre sykdommer. Fibromyalgi er en kronisk tilstand som forårsaker søvnproblemer og utbredt smerte i hele kroppen som kan forstyrre en persons daglige aktiviteter og livsstil alvorlig.

Hva forårsaker fibromyalgi?

Legen. Jacob Hascalovici, medisinsk direktør for Clearing, en telehelseplattform for pasienter med kroniske smerter, sier: «Noen mennesker som utvikler fibromyalgi kan ha opplevd en fysisk eller følelsesmessig traumatisk hendelse. For andre kan fibromyalgi oppstå uten noen merkbar “trigger”-hendelse. Tidligere infeksjoner ser ut til å øke risikoen for å utvikle fibromyalgi, og risikoen kan også øke når kroppen blir veldig følsom for smerte og må håndtere smerteutløsere og minner om smerte.”

Styresertifisert internist Dr. Jacob Teitelbaum, bestselgende forfatter av From Fatigued to Fantastic! sier: “CFS, og dens smertefulle fetter Fibromyalgi (CFS/FMS), representerer en energikrise som utløser en nøkkelbryter i hjernen kalt hypothalamus. Dette kontrollerer søvn, hormoner og autonom funksjon, så avslåingen forårsaker utbredt dysfunksjon og er ofte invalidiserende. Alt som får folk til å bruke mer energi enn de kan produsere (inkludert virale og andre infeksjoner, inkludert COVID) kan utløse strømbryteren i hypothalamus og utløse CFS/FM.»

Legen. Andrew Neville, ND, en ledende ekspert på fibromyalgi og binyretretthet, forklarer: “Til syvende og sist er det en dysfunksjon av stressresponssystemet, og det starter i binyrene. Kortisol, ditt viktigste stresshormon, fungerer som kroppens primære anti-inflammatoriske funksjon. Binyrene dine produserer denne kortisolen. Hvis binyrene dine er overarbeidet og du ikke klarer å produsere tilstrekkelig anti-inflammatorisk kortisol, vil du bli altfor betent. Betennelse forårsaker smerte.

Kronisk betennelse fungerer også som ekstra biokjemisk stress, som opprettholder dysfunksjonen til hele kroppen og får den til å bli altfor bevisst på omgivelsene. Dette kalles “sentral sensibilisering”. Hvis dette fortsetter å skje over tid, utvikler det seg til kronisk smerte og/eller kronisk tretthet for andre. Dette er vanligvis feildiagnostisert som fibromyalgi.

Dele denne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *