Dutch

Duidelijke tekenen dat u fibromyalgie heeft, zoals Lady Gaga

In 2017 deelde Lady Gaga op Twitter dat ze fibromyalgie heeft en “het bewustzijn wilde vergroten” over de slopende aandoening. Sindsdien heeft ze haar tours verplaatst vanwege de ernstige zenuwpijn die ze lijdt aan fibromyalgie en vertelde ze aan Vogue: “Ik raak zo geïrriteerd door mensen die niet geloven dat fibromyalgie echt is”, zei de zangeres. “Voor mij, en ik denk voor vele anderen, is het echt een cycloon van angst, depressie, PTSS, trauma en paniekstoornis, die allemaal je zenuwstelsel in overdrive brengen en als gevolg daarvan krijg je zenuwpijn.” En ze is niet de enige.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention treft fibromyalgie naar schatting vier miljoen Amerikaanse volwassenen – ongeveer 2% van de Amerikaanse bevolking. Het kan soms moeilijk zijn om een ​​diagnose te stellen, omdat de symptomen ervan op andere ziekten lijken. Fibromyalgie is een chronische aandoening die slaapproblemen en wijdverspreide pijn door het hele lichaam veroorzaakt, wat de dagelijkse activiteiten en levensstijl van een persoon ernstig kan verstoren.

Wat veroorzaakt fibromyalgie?

De dokter. Jacob Hascalovici, medisch directeur van Clearing, een telezorgplatform voor patiënten met chronische pijn, zegt: “Sommige mensen die fibromyalgie ontwikkelen, hebben mogelijk een fysieke of emotionele traumatische gebeurtenis meegemaakt. Bij anderen kan fibromyalgie optreden zonder enige waarneembare ‘trigger’-gebeurtenis. Eerdere infecties lijken het risico op het ontwikkelen van fibromyalgie te vergroten, en het risico kan ook groter zijn als het lichaam erg gevoelig wordt voor pijn en te maken krijgt met pijnprikkels en herinneringen aan pijn.”

Board-gecertificeerde internist Dr. Jacob Teitelbaum, bestsellerauteur van Van vermoeid naar fantastisch! zegt: “CVS, en zijn pijnlijke neef fibromyalgie (CVS/FMS), vertegenwoordigt een energiecrisis die een belangrijke stroomonderbreker in de hersenen in werking stelt, de hypothalamus genaamd. Dit regelt de slaap, de hormonen en de autonome functie, dus het uitschakelen veroorzaakt een wijdverspreide disfunctie en is vaak invaliderend. Alles wat ervoor zorgt dat mensen meer energie verbruiken dan ze kunnen produceren (inclusief virale en andere infecties, inclusief COVID) kan de stroomonderbreker in de hypothalamus activeren en CVS/FM veroorzaken.”

De dokter. Andrew Neville, ND, een vooraanstaand expert op het gebied van fibromyalgie en bijniervermoeidheid, legt uit: “Uiteindelijk is het een disfunctie van het stressresponssysteem en begint het in de bijnieren. Cortisol, uw belangrijkste stresshormoon, fungeert als de belangrijkste ontstekingsremmende functie van uw lichaam. Je bijnieren produceren dit cortisol. Als uw bijnieren overbelast zijn en u niet in staat bent voldoende ontstekingsremmende cortisol aan te maken, raakt u overmatig ontstoken. Ontsteking veroorzaakt pijn.

Chronische ontstekingen fungeren ook als extra biochemische stress, die de disfunctie van het hele lichaam in stand houdt en ervoor zorgt dat het lichaam zich te veel bewust wordt van zijn omgeving. Dit heet ‘Centrale Sensitisatie’. Als dit na verloop van tijd blijft voorkomen, evolueert het bij anderen naar chronische pijn en/of chronische vermoeidheid. Dit wordt meestal ten onrechte gediagnosticeerd als fibromyalgie.

Deel dit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *