Swedish

6 sällsynta symtom på fibromyalgi

Fibromyalgi kan vara en konstig sjukdom. Din läkare kan säga att trötthet och smärta är de enda verkliga symtomen på fibro, men du kan inte låta bli att fråga dig själv om dina senaste obekväma symtom beror på din sjukdom. Här är några av de sällsynta symtomen på fibromyalgi du kan uppleva.

Sällsynta symtom på fibromyalgi

icke-hjärtsmärta i bröstet 

Detta är ett av de läskigaste av de sällsynta symtomen på fibromyalgi. När du upplever svår bröstsmärta är det normalt att din första oro är att du har en hjärtattack. Många fibropatienter behandlar bröstsmärtor för icke-hjärtrelaterade orsaker, även kallad angina. När du upplever detta kommer det att kännas som ett klämmande, klämmande tryck i bröstet. Att attackera detta symptom kan vara väldigt skrämmande och kommer sannolikt att skicka dig till en akutmottagning bara för att få veta att du mår bra. Fibromyalgipatienter kan dock ha hjärtsjukdomar på samma sätt som alla andra kan, och det är amerikanernas mördare nummer ett. Om du har bröstsmärtor, få det undersökt eftersom det är mycket bättre att vara säker än ledsen.

Känslighet för ljud och ljus

Om bordet nära skrikande små barn på en restaurang verkar störa dig mer än alla andra, är det troligtvis ett myomsymtom. Även om de flesta läkare kommer att tala om för dig att känslighet för buller, särskilt höga eller mycket höga ljud, inte är ett fibromyalgisymptom, har tillräckligt många fibropatienter detta problem att det inte bör anses ovanligt. Många fibropatienter är också extremt känsliga för starkt ljus.

Alkoholintolerans och ökade biverkningar av droger

Du börjar känna att du har druckit alldeles för mycket alkohol efter ett eller två glas vin medan dina vänner kan dricka hela natten. Eller så får du alla möjliga dåliga biverkningar av medicinerna och får din läkare att bli misstänksam mot varför droger aldrig verkar hjälpa dig. Detta är faktiskt inte ovanligt hos personer med fibromyalgi, även om ingen vet varför.

svårigheter med dina sinnen

Många fibromyalgisjuka känner att deras syn inte är riktigt bra. Du kan ha problem med att köra bil på natten eller så kan du förlora förmågan att se skillnaden mellan färgerna. Vissa människor är mer känsliga för starka lukter, vilket inte är samma sak som att vara allergisk mot vissa dofter. Vissa fibropatienter tappar till och med hörseln.

hudproblem

Fibromyalgisjuka har ofta problem med sin hud. Du kan känna hur din hud kryper, kliar, sticker eller bränner, ett symptom som kallas parestesi. Vissa fibropatienter behandlar akne långt in i tonåren. Ytterligare andra personer med fibromyalgi har fläckig hud som ser ut att ha röda fläckar.

vävnadsöverväxt

Fetma av kroppsvävnader kan påverka dig både internt och externt. Hos kvinnor leder den inre överväxten av vävnad till ett smärtsamt tillstånd som kallas myom, vilket gör att godartade tumörer växer i livmodern. De vanligaste symtomen på myom är kraftiga blödningar och extremt smärtsamma mens. Myom kan också orsaka bäckensmärtor. Andra former av vävnadsöverväxt inkluderar ofta inåtväxande hårstrån, sammanväxningar och tunga, delade nagelband. Av okänd anledning kan vävnadsöverväxt vara vanligare vid fibromyalgi.

Eftersom det medicinska samfundet fortfarande inte har så stor förståelse för fibromyalgi, är det fullt möjligt att de sällsynta symtomen på fibromyalgi som din läkare avfärdar faktiskt kan vara en del av din sjukdom. Oavsett orsaken till dina symtom är det viktigt att vara öppen med din läkare och villig att ta hand om dig själv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *