Norway

Fibromyalgi, eller smerten som samfunnet ikke ser og forstår

Fibromyalgi ble anerkjent som en sykdom av Verdens helseorganisasjon (WHO) i 1992. I dag rammer fibromyalgi 4 % av befolkningen, og nesten 90 % er kvinner.

Fibromyalgi regnes som en “usynlig sykdom” fordi den påvirker alle de myke delene av muskel- og skjelettsystemet og ikke lett kan diagnostiseres gjennom medisinske tester.

Faktisk er fibromyalgi ikke synlig, etterlater ikke spor på huden eller produserer sår som andre kan se. Det er en ensom, fortvilet smerte.

Å lide av fibromyalgi er noe veldig vanskelig: Jeg vet ikke i hvilken tilstand jeg vil våkne opp i dag, om jeg vil være i stand til å bevege meg, om jeg vil kunne le eller om jeg bare vil gråte… Hva jeg vet , på den annen side er det at jeg ikke later som: Jeg lider av en kronisk sykdom.

Til dags dato vet vi fortsatt ikke etiologien til denne sykdommen. Det vi imidlertid vet er at år etter år får flere og flere mennesker diagnosen, derav det faktum at vi for tiden prøver å gripe inn på en mest mulig omfattende måte, som logisk sett inkluderer det bio-psykososiale aspektet.

Derfor vil vi i denne artikkelen gi deg noen grunnleggende regler slik at du kan møte sykdommen med styrke og forbedre livskvaliteten din så mye som mulig.

Fibromyalgi: den virkelige sykdommen som ikke kan sees
Når en person ikke kan komme seg ut av sengen fordi de føler at “brennende nåler” sitter fast i leddene deres, forfalsker de det ikke, og de leter heller ikke etter en unnskyldning for ikke å gå på jobb.

De som lider av fibromyalgi må overvinne sin egen sykdom i sosial uforståelse, og følelsen av å føle seg usynlig i en verden som bare tror det den ser.

Hovedproblemet med FM (fibromyalgi) er kontrovers; det er ikke kjent om dens opprinnelse er psykologisk eller mekanisk.

Dette vil være hovedkonklusjonene som ekspertene forteller oss:

Mulig opphav til fibromyalgi
For det første er det nødvendig å vite at det aldri har blitt vitenskapelig bevist at fibromyalgi kan være knyttet til en psykiatrisk sykdom.

I følge noen forfattere lider omtrent 47 % av pasientene av angst. Det er imidlertid også nødvendig å ta hensyn til det faktum at denne psykologiske dimensjonen kan være en respons av selve smerten, av selve sykdommen.
Ifølge en studie publisert i tidsskriftet Arthritis & Rheumatology opplever de som lider av fibromyalgi større overfølsomhet for daglig sensorisk stimulering.
Ved hjelp av MR oppdaget forskerne at når de står overfor visuell, taktil, lukt- eller auditiv stimulering, lider hjernens sensoriske integrasjonsregioner av større overstimulering enn vanlig.
Personer med fibromyalgi har et større antall sensoriske nervefibre i blodårene, så enhver stimulering eller endring i temperaturen går over i intens smerte.
Noe å vurdere er at enhver følelsesmessig faktor kan øke følelsen av smerte i disse nervefibrene.

En kortvarig stresssituasjon vil føre til overstimulering og smerte, og i sin tur vil følelsen av smerte og kronisk tretthet føre til manglende forsvar eller til og med depresjon.

Vi faller da inn i en ond sirkel hvor en sykdom av mekanisk opprinnelse fremheves av den psykologiske faktoren. Dette er grunnen til at det er verdt å kontrollere den emosjonelle dimensjonen, for å dempe, eller i det minste “kontrollere” den etiologiske opprinnelsen.

Psykologiske strategier for å takle fibromylagi
Kronisk smerte er en del av vår sosiale virkelighet, fibromylagi (FM) er en av hovedårsakene.

Nå som vi vet at faktorer som stress eller tristhet kan øke følelsen av lidelse, er det viktig å introdusere noen grunnleggende mestringsstrategier som kan hjelpe oss.

I dag sto du opp, kledde på deg, og du kunne gå ut på gaten. Ingen vil legge merke til seirene dine, men disse små suksessene er viktige for deg og bør gi deg styrke: du kan være sterkere enn sykdommen.

5 nøkler for å nyte en bedre livskvalitet
Først og fremst må vi ikke glemme at ikke alle vil være følsomme for de samme strategiene.

Du må finne de som passer, i samsvar med din egenart og dine behov.

Så test flere, og velg selv de som vil berolige deg mest.

Forstå sykdommen din: dette innebærer å være i kontakt med spesialister, leger og psykologer. Tverrfaglige behandlinger er nødvendig, og hver av dem vil tillate deg å kjenne denne sykdommen bedre og “forstå” fienden din. På denne måten vil du bli mer selvsikker og kunnskapsrik.
Etabler en positiv holdning i livet ditt: vi vet at det ikke er lett, men i stedet for å reagere på smerten, er det bedre å akseptere det og håndtere det; ikke bli deprimert. Ikke nøl med å snakke med folk som lider av det samme som deg, ikke isoler deg selv, og ikke bære nag inni deg til de rundt deg.
Finn holdninger som lar deg møte stress og angst: det er ganske tilstrekkelige avspenningsteknikker som kan hjelpe deg. Yoga kan for eksempel også være veldig gunstig.
Aldri mist kontrollen over livet ditt,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *